Kelab Orator

Kelab Orator merupakan sebuah kelab bertujuan untuk mengasah dan menggilap bakat para pelajar untuk lebih berkeyakinan dan berketerampilan sewaktu pengucapan awam @ ‘public speaking’. Para pelajar akan didedahkan dan belajar cara penyampaian tazkirah, syarahan dan ceramah dengan lebih berkesan.

Kelab ini dipimpin oleh Ustazah Siti Annisha Binti Anuar dan Ustazah Nur Izzati Binti Mohd Nazim @ Mohd Nazam.

Kelab Tadabbur Al-Quran

Kelab ini ditubuhkan untuk membantu para pelajar memahami maksud dan isi kandungan ayat-ayat Al-Quran dengan lebih bermakna dan lebih mudah difahami. Terlalu banyak isi kandungan Al-Quran yang perlu kita fahami maksudnya dan tidak cukup hanya sekadar membaca dan menghafal sahaja.

Kelab ini dipimpin oleh Pengetua MTIMH sendiri iaitu Ustaz Mohamad Nizam Bin Abdul Aziz, dan untuk pelajar perempuan pula dibimbing oleh Penolong Kanan Akademik iaitu Ustazah Husna Binti Rosli.

Pebimbing Rakan Sebaya (PRS)

Bagi para pelajar yang merupakan remaja berumur belasan tahun, yang paling hampir dengan mereka adalah rakan sebaya mereka sendiri. Kelab ini bertujuan untuk melatih remaja-remaja yang berkaliber dan berpotensi untuk mejadi pemimpin di kalangan rakan sebaya dan mengelakkan rakan-rakan dari terjebak dengan gejala yang tidak sihat, dan membantu menyuntik motivasi kepada rakan-rakan untuk terus bersemangat menimba ilmu pelajaran. Dalam masa yang sama, membantu memperkemas dan memperkasakan jatidiri Pebimbing Rakan Sebaya (PRS) itu sendiri, insyaAllah.

Kelab ini dipimpin oleh Penolong Kanan Hal Ehwal Murid iaitu Ustaz Nur Azizi Bin Osman dan dibantu oleh Ustazah Nur Athirah Binti Abdul Razak.

Dakwah dan Kepemimpinan

Para pelajar tahfiz seringkali akan bercampur dengan masyarakat dan akan ditugaskan untuk mengetuai acara-acara berunsurkan agama seperti menjadi bilal mengalunkan Azan, Imam solat waktu, Imam solat tarawikh, bacaan Yasin berjemaah, solat jenazah, bacaan talkin dan sebagainya. Justeru itu, para pelajar tahfiz perlu memantapkan diri mereka dengan ‘soft-skill’ untuk berinteraksi dengan lebih baik dengan masyarakat. Kelab ini bertujuan untuk membantu memperkemaskan kemahiran para pelajar untuk menghadapi situasi-situasi tersebut. Di samping melatih pelajar dengan ilmu-ilmu kepemimpinan.

Kelab ini dipimpin oleh Penolong Kanan Jabatan Al-Quran iaitu Ustaz Fatahur Rahman Bin Mohd Hafid dan pelajar banat dipimpin oleh Ustazah Nur Ajwa Binti Tokiman.