Sukan dan Permainan

Para pelajar yang mengikuti pengajian tahfiz di Maahad Tahfiz Integrasi Madinatul Huffaz (MTIMH) turut berpeluang menyertai acara-acara pertandingan sukan peringkat maahad. Aktiviti-aktiviti sukan ini memberi peluang kepada para pelajar untuk menyihatkan fizikal dan mental pelajar di samping mengasah bakat sukan mereka.

Para pelajar yang berpotensi dan berbakat seterusnya akan dipilih untuk mewakili MTIMH dan menyertai kejohanan sukan dan pertandingan ko-kurikulum yang dianjurkan oleh Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN). Para pelajar juga turut dihantar menyertai pertandingan-pertandingan anjuran pihak luar yang boleh memberi nilai tambah kepada pelajar disamping memberi pengalaman berharga kepada mereka.

Program dan acara sukan dan permainan di MTIMH dianjurkan dan dikendalikan oleh Jabatan Ko-kurikulum yang dipimpin oleh Ustaz Zulkifli Bin Hamzah selaku Penolong Kanan Ko-Kurikulum.

Kejohanan Merentas Desa

Kejohanan Merentas Desa merupakan acara yang dianjurkan secara dwi-tahunan. Aktiviti merentas desa ini dapat membantu para pelajar merasai suasana larian merentasi desa dan kampung di sekitar kawasan maahad disamping memberi peluang kepada para pelajar untuk bertegur sapa dan menyantuni jiran-jiran sekitar sepanjang larian mereka. Ini dapat memupuk jalinan yang akrab antara pelajar dan masyarakat sekeliling. Para pelajar memulakan larian dari maahad dan merentasi beberapa buah kampung, desa dan taman seperti Kampung Lembah Melewar, Kampung Padang Balang, Kampung Sungai Mulia, Kampung Changkat Desa, Taman Melewar, Taman Rowther dan Taman Koperasi Polis yang terletak di kawasan Lembah Melewar, Gombak, Kuala Lumpur.

Kejohanan Sukantara

                Kejohanan Sukantara merupakan acara dwi-tahunan. Para pelajar akan bersaing mewakili rumah sukan masing-masing. Rumah Sukan yang memungut mata terbanyak akan diumumkan sebagai Rumah Sukan Terbaik.

Antara acara sukan dan permainan yang dipertandingkan adalah;

  • Futsal
  • Bola Tampar
  • Badminton
  • Ping Pong
  • Bola Jaring
  • Takraw
  • Catur